img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=309480762725016&ev=PageView&noscript=1"
+36-30-1832100 info@proguard-europe.com

Ha lakását, házát vagy az iroda helyiségeket szeretné megvédeni, két biztonsági rendszer közül választhat: professzionális biztonsági rendszer vagy az olcsóbb, nem hitelesített riasztórendszerek közül. Látszólag nincs semmi különbség a két féle rendszer között, tudásban viszont annál inkább megmutatkoznak az olcsóbb verziók hiányossága. Az olcsóbb riasztók hajlamosak a hamis riasztásokra vagy nem reagálnak a valódi fenyegetésre. Hirtelen leállhatnak és a rendszer nem figyelmeztet a meghibásodásra. A rádiós kommunikációs tartomány alig elegendő a helyiségek lefedéséhez, és a kapcsolat folyamatosan megszakad. Az alkalmazás nem működik megfelelően. Az életed és a vagyonod teljesen védtelen marad a behatolók támadásával szemben.

Ezen felül a biztonsági cégek nem hajlandóak összekapcsolni a riasztórendszert a megfigyelő állomással, aminek súlyos következményei lehetnek.
Összegyűjtöttünk 6 olyan követelményt, aminek egy minőségi riasztó rendszernek meg kell felelnie. Az Ajax Systems riasztóit is megvizsgáltuk, hogy megfelelnek-e ezen követelményeknek.

1. A biztonsági rendszernek több csatornát kell használnia a világgal való kommunikációhoz..

A biztonsági rendszer különböző kommunikációs csatornát használhat a riasztások továbbítására: GSM, Ethernet és Wi-Fi.

Az egyetlen kommunikációs csatornával felszerelt riasztórendszerek megbízhatatlanok, mivel természetes okok miatt leállhatnak, és a rendszer nem fogja kommunikálni a riasztást sem a felhasználónak sem a biztonsági cégnek. Például, ha elfogy az egyenleg a SIM-kártya számláján vagy a szolgáltató oldalán történt hiba miatt. Ezenkívül az ilyen riasztórendszerek könnyebben szabotálhatók: a GSM-frekvenciák egyszerű elakadásával (ha egy SIM-kártyát használnak önmagában) vagy az Ethernet-kábel elvágásával (ha csak vezetékes internetkapcsolatot használ).

Ha egy biztonsági rendszernek több kommunikációs csatornája van, az egyikük a főcsatorna, míg a többi biztonsági mentést használ. Az ilyen rendszerek megbízhatóbbak, mivel több csatorna egyidejű meghibásodása kevésbé valószínű, és természetes hiba esetén a rendszer továbbra is rendesen működik. Minél több kommunikációs csatornát használ a rendszer, annál nagyobb az esély arra, hogy időben tájékoztassa a felhasználót és a biztonsági céget a fenyegetésről.

A csatornáknak különböző típusúaknak kell lenniük. Ha több GSM modul van telepítve a vezérlőpanelen, és nincs más kommunikációs csatorna, akkor valójában csak egy csatornát használ. Ha a GSM frekvencia elakad, a rendszer megszűnik működni.

Az is számít, hogy mennyi ideig tart a kommunikációs csatornák közötti váltás. Az olcsó riasztórendszerekkel ez a folyamat sokkal több ideig is eltarthat. ezzel szemben egy lakás kirablása ritkán tart több mint 5-10 percig.

Milyen kommunikációs csatornákat használ az Ajax?

A Hub a GSM-t és az Ethernetet használja az események és riasztások kommunikálásához, és a Hub Plus egyedülálló a biztonsági rendszer vezérlőpaneljei között, mivel egyszerre négy engedélyezett kommunikációs csatornát használ: Wi-Fi, Ethernet és két 2G / 3G SIM-kártya bővítőhely. Az Ethernet-ről (vagy a Wi-Fi-ről a Plus-ról) a SIM-kártyára történő váltás azonnal történik, miközben a Hub Plus SIM-kártyák közötti váltás akár 4 percig is eltarthat.

2. A biztonsági rendszernek felhő szervert kell használnia..

Általában a felhőszerver a vezérlőpult és a biztonsági rendszerkezelő alkalmazás közötti kapcsolatot jelenti. Lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy az interneten keresztül működő berendezéseket minden szempont alapján ellenőrizze, még akkor is, ha a felhasználó több ezer kilométer távolságra van az eszközöktől.. A szerver informatív push értesítéseket küld a rendszer eseményekről és riasztásokról. A professzionális rendszerekben a felhőszerverek a vezérlőpult lekérdezésével is figyelik a biztonsági berendezésekkel való kapcsolatot és annak működését. Minél magasabb a lekérdezési frekvencia, annál gyorsabban érzékeli a szerver egy probléma jelenlétét, és figyelmezteti a felhasználókat és a biztonsági felügyeletet a helyzetről.

Az Ajax biztonsági rendszer az Ajax Cloud szolgáltatást használja..

Az Ajax Cloud szolgáltatás a meglévő biztonsági rendszeradatok megjelenítésén túlmenően az alkalmazásokon keresztüli csomópontok vezérlésére és push értesítések fogadására képes. A szolgáltatás rendszeresen (10-től 300 másodpercig, a beállításoktól függően) kommunikál a központtal és frissíti az eszköz állapotát az Ajax alkalmazásokban. Ha a hublekapcsol, az Ajax Cloud szolgáltatás riasztást küld a felhasználóknak és a biztonsági felügyeletnek.

3. A biztonsági eszközöknek megbízható kommunikációs technológiát kell használniuk a kommunikációs központtal való kapcsolathoz..

Vezeték nélküli biztonsági rendszerekben a központ és az érzékelők közötti információcsere a rádiócsatornán keresztül történik. A kommunikációnak rendkívül megbízhatónak kell lennie, mivel a rövid távú megszakítások nem kívánatosak (a riasztás kommunikációjához szükséges időtartam növekedéséhez vezetnek), míg a kommunikáció elvesztése teljesen elfogadhatatlan (vezérlőpult, következésképpen a felhasználók és a biztonsági felügyelet) nem kap értesítést a riasztásról.
Általában a professzionális rendszerek 433 MHz vagy 868 MHz frekvenciákon működnek, és frekvenciasávot használnak, nem pedig egyetlen fix frekvenciát a vezérlőpanel és az érzékelők közötti kommunikációhoz. Ez lehetővé teszi, hogy a rendszer automatikusan megváltoztassa az üzemi frekvenciát véletlen vagy szándékos interferencia esetén. A technológiát frekvenciaugrásnak nevezik.
Milyen rádió-technológiát használ az Ajax?

A csomópont és az eszközök közötti kommunikációhoz az Ajax biztonsági rendszer JEWELLER rádió technológiát alkalmaz. 868 – 868,6 MHz vagy 868,7 – 869,2 MHz tartományban működik (a régiótól függően) és folyamatosan ellenőrzi a rádiócsatorna zajszintjét. Amint a zaj meghaladja a határértéket, a hub érzékeli az elakadást, kevésbé zajszennyezett frekvenciára vált, és megfelelő értesítéseket küld a felhasználónak és a biztonsági felügyeletnek.

A Jeweller kevesebb, mint 0,15 másodpercen belül kommunikál a riasztásokkal, automatikusan beállítja a jelerősséget, miközben megőrzi az akkumulátor töltöttségét, és biztosítja a 2000 méteres kommunikációs tartományt.

4. A biztonsági rendszerek közötti kommunikációnak kétirányúnak kell lennie (duplex)..

A biztonsági rendszerek közötti kommunikáció egyoldalú vagy kétoldalú lehet. Az előbbi esetben az érzékelők a riasztásokat és a rendszerszintű eseményeket kommunikálják a központhoz, míg a központ nem kommunikál az érzékelőkkel. Ha a készülék meghibásodik (a szabotázs vagy a berendezés meghibásodása miatt) vagy a kapcsolat megszakad, a központ nem fogja tudni a körülményeket. Sem a felhasználó, sem a biztonsági cég nem értesül a biztonsági megszegésről.
A kétoldalas kapcsolattal rendelkező biztonsági rendszerekben a központ és az érzékelők információt cserélnek. Az érzékelő addig továbbítja a riasztást, amíg a központ meg nem erősíti a vételt. Ebben az esetben nincs kockázat az adatok rövid távú megszakítása során. A központ megváltoztathatja az eszköz beállításait és lekérdezheti a kapcsolatot és az állapotokat ellenőrző eszközöket. Egy ilyen rendszer megbízhatósági szintje többszörös.

Az Ajax biztonsági rendszer kétoldalas kapcsolatot használ..

Az érzékelők 12 vagy több másodpercenként küldenek állapotjelentéseket a központnak. A központ reagál a detektorokra, értesítve a jelentés fogadásáról, és frissíti az eszköz állapotát az alkalmazásban. Ha az eszköz semmilyen okból nem reagál, a központ úgy véli, hogy az eszköz elveszett, és tájékoztatja a felhasználókat és a biztonsági felügyeletet a helyzetről.

Riasztás küldése után az érzékelő megerősítést kér a központtól. Ha az érzékelő nem kap választ, akkor a riasztás addig kommunikál, amíg a hub elfogadja és feldolgozza azt.

A kétoldalas kapcsolat lehetővé teszi, hogy a felhasználó távolról tesztelje a készülékeket, és módosítsa a beállításokat az Ajax alkalmazáson keresztül: érzékelő érzékenysége, a szirénák hangereje és a riasztásokra adott válasz, biztonsági csoportokhoz tartozó stb.

5. A biztonsági rendszer titkosítja az adatokat és védett a csalás ellen..

Az érzékelők és a vezérlőpanel között továbbított adatokat titkosítani kell és védeni kell a csalás ellen. Ez utóbbi lehetővé teszi, hogy elkerüljék a berendezések felülbírálását, beleértve a biztonsági módok vezérlésére használt kulcsfókusz felülbírálását, mint a legrosszabb esetet, mivel az elkövetők teljes ellenőrzést kapnak a biztonsági rendszer felett. A legoptimálisabb, ha a rádiójelet bonyolult algoritmussal titkosítják, mivel minél primitívebb a titkosítás, annál könnyebb a rendszer hackelése és az adminisztrációhoz való hozzáférés. Például egy 128 bites AES titkosítás megbontása hosszú időt igényel, azonban egy régebbi vagy primitív titkosítással ellátott riasztórendszer néhány percen belül hozzáférhető egy kódrabberrel. CodeA kódkeresõ egy olyan eszköz, amely a biztonsági rendszer és a vezérlõeszköz (egy kulcs-fob, egy billentyűzet) közötti jeleket elzárja, amely lehetõvé teszi a biztonsági rendszer hackelését.

Az Ajax védelme a csalás ellen

A szabványos algoritmusok és megoldások helyett az Ajax saját megoldásait használja. Minden átvitt adatot az AES algoritmust lebegő kulcsot tartalmazó titkosítással védenek. Minden Ajax-eszköz egyedi azonosítóval rendelkezik, és az Jeweller-protokoll tulajdonságokat és jelölőket biztosít az eszközök azonosításához. A biztonsági rendszert nem lehet hatástalanítani olyan kulcsfobbal, amely nem kapcsolódik a hubhoz. Az Ajax megbízhatóságát az EN 50131 tanúsítvánnyal megerősítették, és a biztonsági rendszer eszközeinek 2. fokozatú integritási szintet kapnak, azaz készen állnak a tapasztalt támadók speciális berendezéssel történő ellensúlyozására.

6. A biztonsági rendszer egy biztonsági cég felügyeleti állomásához kapcsolódik..

A biztonsági rendszer feladata, hogy a fenyegetést a lehető leghamarabb azonosítsa. Azonban a probléma ismerete nem elegendő – helyesen kell válaszolnia. Miután megkapta az üzenetet a riasztórendszertől, a személy kapcsolatba léphet a rendőrséggel (a bűnözőkkel való független foglalkozás nem a legjobb ötlet). Racionálisabb azonban, ha a válaszadást a szakemberekre bízza a biztonsági rendszer összekapcsolásával a biztonsági cég felügyeleti állomásával.

A biztonsági szervezetek csak hitelesített biztonsági rendszereket kapcsolnak össze a megfigyelő állomásukkal. A tanúsítási folyamat során a biztonsági berendezéseket független laboratóriumok vizsgálják meg, amelyek speciális vizsgálatok elvégzésére rendelkeznek engedéllyel: funkcionálisak-e, berendezések ellenállása az éghajlati és mechanikai interferenciáknak, valamint a külső elektromágneses mezőknek, a rádió kommunikáció minőségének és a készülék külső tulajdonságainak megfele-e. Ha legalább egy teszten sikertelenül szerepel az eszköz, nem kap speciális tanúsítványt.

Mielőtt az új berendezéseket valós körülmények között használnák, a biztonsági cégek a már bevált biztonsági rendszerekkel együtt telepítik a készülékeket a vizsgálati helysiégekbe (apartmanok, házak, irodák). Ha az új rendszer a megbízhatóság szempontjából összehasonlítható, nem hajlamos a hamis riasztásra, a megszakításokra, és a fenyegetéseket helyesen észleli, akkor a megfigyelő állomásokhoz kapcsolható.


Hogyan csatlakoztassuk az Ajaxot a megfigyelő állomáshoz?

Az Ajax biztonsági rendszer szinte bárhol világszerte csatlakoztatható a biztonsági szervezetek megfigyelő állomásaihoz. És közvetlenül választhat biztonsági vállalatot az alkalmazásból: Ugrás a hub beállításaiban lévő Biztonsági cégek (Eszközök → Hub → Beállítások ⚙️ → Biztonsági cégek) lehetőségre Válassza ki a céget a listából, és kattintson a Monitoring Monitoring Request elemre. Csak egy megbízható professzionális biztonsági rendszer gondoskodik az emberek és a vagyonvédelemről, amely átfogó védelmet nyújt és biztosítja, hogy a helyiség helyzetéről tudomást szerezzen. A biztonsági rendszer a kommunikációs csatornáknak köszönhetően mindig a külvilággal van kapcsolatban. A felhasználó és a biztonsági cég tudatában van a biztonsági rendszer normál működésének, mivel a felhőszerver rendszeresen cseréli az információkat az eszközökkel. Az érzékelők, a vezérlőeszközök és a szirénák mindig a központi egységhez (vezérlőpulthoz) kapcsolódnak, mivel a biztonsági rendszer a megfelelő kommunikációs technológiát használja. Berendezés meghibásodása vagy szabotázs esetén a központ értesít a problémáról, és ezáltal Ön és a biztonsági felügyelet is értesülnek a helyzetről. A behatolók nem férnek hozzá a biztonsági rendszerhez, és nem tudják letiltani vagy gyengíteni a védelmet, mivel a hackelés és a csalás lehetősége kizárt. Ha incidens történik, a biztonsági cég gyors reagálású csapata perceken belül házhoz érkezik.