img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=309480762725016&ev=PageView&noscript=1"
+36-30-1832100 info@proguard-europe.com

Az elmúlt időszakban derült fény néhány televíziókészülék típus kémkedésére. Az elemzések alapján a készülékek menüiben ki lehetett kapcsolni ezt a funkciót, de az adatgyűjtés és továbbítás továbbra is folyt, így a kikapcsoltnak hitt funkció folyamatosan üzemelt. A gyártó azzal indokolta a lépését, hogy a felhasználók szokásairól, a preferált műsoraikról gyűjtötték csak az információkat.

Nem kell IT szakembernek lennünk, hogy el tudjuk képzelni milyen adatgyűjtések történhetnek az okos-telefonokról, táblagépekről és laptopjainkról alapesetben, illetve milyen adatgyűjtés, ha még egy konkurens cég is érdeklődik érzékeny titkaink iránt?

Utána néztünk, hogy okos-telefonjainkon futó alkalmazások milyen engedélyekkel rendelkeznek. Az egyik „állandó„ applikáció például az alábbi engedélyeket kapja telepítés során:

  • Fotók és videók készítése: „Lehetővé teszi az alkalmazás számára, hogy a fényképezőgéppel fotókat és videókat készítsen. Az engedéllyel rendelkező alkalmazás bármikor, az Ön jóváhagyása nélkül használhatja a fényképező gépet.
  • Telefonszámok közvetlen felhívása: „Lehetővé teszi az alkalmazás számára, hogy az Ön jóváhagyása nélkül hívjon fel telefonszámokat. Ennek eredményeként váratlan kiadásokat vagy telefonhívásokat tapasztalhat. Vegye figyelembe, hogy ez nem teszi lehetővé segélyhívó számok hívását. A rosszindulatú alkalmazások az Ön jóváhagyása nélkül kezdeményezhetnek hívásokat, így költségek merülhetnek fel.”
  • Híváslista beolvasás: „Lehetővé teszi az alkalmazás számára, hogy beolvassa telefonja hívásnaplóját, beleértve a bejövő és kimenő hívásokkal kapcsolatos adatokat is. Az engedéllyel rendelkező alkalmazások menthetik hívásnaplóját, és előfordulhat, hogy a rosszindulatú alkalmazások az Ön tudta nélkül fognak megosztani hívásnapló adatokat.

A kifejezetten kémkedésre, üzleti hírszerzésre fejlesztett programok, alkalmazások nyilván kifinomultabbak, megtekinthető alkalmazás engedélyek nélkül futhatnak a háttérben egyes digitális eszközeinken.

Több módja lehet a megelőzésnek! 
Első és legbiztosabb, a digitális eszközök mellőzése. De valljuk meg ezt kevés cégvezető engedheti meg magának. 
Második lehetőség, – amit már nagyon sok vállalat alkalmaz kiegészítő védelmi elemként – a rádiófrekvencia blokkoló tasakok. Gyógyszer és autóiparban jó néhány magyarországi és külföldi üzemek területére, látogatónak csak úgy engedélyezik a belépést, ha a digitális eszközeit ezekben a tasakokban tartja, így megelőzik a kikapcsoltnak hitt készülék szándékos vagy automatikus fényképkészítéseit. Valamint stratégiai megbeszélések során megakadályozza a készülékek bármely kommunikációs csatornáján keresztüli információtovábbítást és nem utolsó sorban senki sem tudja telefoncsörgéssel zavarni a vezérigazgató monológjait. Néhány esetben a vállalati laptopokat munkaidőn kívül ezekben a tasakokban tárolják, így a vezeték nélküli hálózaton, vagy más adatkapcsolaton keresztül nem tudják támadni, távolról vezérelni, vagy adatokat lopni az eszközről. Egyre nagyobb számban alkalmazzák még jogi képviselők ügyfeleikkel folytatott egyeztetések során.
Hatékony és diszkrét védelmet biztosít!