img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=309480762725016&ev=PageView&noscript=1"
+36-30-1832100 info@proguard-europe.com

Amerikai és brit kémügynökségek betörtek a SIM kártyákat gyártó Gemalto számítógépes rendszerébe, és ellopták onnan a mobilos kommunikáció titkosítására használt kulcsokat. Erről az Intercept című lap írt, aminek Glenn Greenwald az egyik alapító főszerkesztője, a Snowden-botrány egyik kulcsfigurája.

 

A Gemalto feltörése azért különösen súlyos, mert ez a multinacionális, hollandiai központú cég évente körülbelül 2 milliárd SIM kártyát bocsát ki a világ 450 mobilszolgáltatójának.
A megszerzett titkosítókulcsokkal a hatóságok a távközlési cégek és a bíróságok engedélye nélkül tudják lehallgatni a mobil kommunikációt. Nyoma sem marad annak, hogy kényes adatokhoz fértek hozzá, és a kulcsok birtokában a korábban felvett beszélgetéseket is vissza tudják fejteni, melyekhez azelőtt nem fértek hozzá.
A Gemalto vezérigazgatója, Paul Beverly teljesen kiakadt attól, hogy kémkedtek az munkatársai után, és behatoltak a rendszereikbe. Az Interceptnek azt nyilatkozta, hogy először is megpróbálják kideríteni, miként történhetett ilyesmi, és mindent megtesznek, hogy ilyesmi még egyszer ne fordulhasson elő.
A GCHQ állítólag még a szolgáltatók számlázási szervereit is úgy manipulálta, hogy ne tűnjön fel a lehallgatás miatt keletkezett extra forgalom.
Brit és amerikai titkosszolgálatok vettek részt az akcióban, amiknek még a saját országukban is bírósági engedélyt kellene szerezniük az állampolgárok lehallgatásához. Más országokban nagyobb eséllyel utasítják el a kérésüket, így ha adatokat akarnak szerezni egy külföldi célszemélyről, akkor nem marad más lehetőségük, mint feltörni az általa használt hálózatokat.
Forrás: Index.hu