img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=309480762725016&ev=PageView&noscript=1"
+36-30-1832100 info@proguard-europe.com

 

A vezeték nélküli biztonsági rendszerek fő sebezhetőségének tekintik a rádiós kommunikációt. Feltételezhető, hogy könnyen zavarható a „minden sarkon” megvásárolható vezeték nélküli berendezés és rádiós kommunikáció nélkül a riasztórendszernek már nincs lehetősége, hogy ellenálljon a behatolóknak. Ezért a létesítmény védtelen lesz.

 

Ez a cikk megpróbálja eloszlatni a rádió frekvenciás zavarásokról szóló mítoszokat, bemutatja a vezeték nélküli rendszerek képességeit és hogy az Ajax rendszer hogyan áll ellen az ilyen típusú szabotázsnak.

Hogyan állhat le a rádiós kommunikáció?

A rádió frekvenciás zavarás a vezeték nélküli rendszerek eszköz kommunikációjának szabotázsát célozza. Ami a rádiócsatornákon belüli interferencia jogellenes létrehozását jelenti. A zavaráshoz használt eszközöket interferencia-generátoroknak vagy jelcsökkentőknek nevezik, általában zavaróként ismertek.

Az interferencia-generátorok egy adott hatókörön belül működnek azon eszköz frekvenciáján, amelynek működését meg akarjuk zavarni. Ha a készülék frekvenciái és a zavarási frekvencia nem egyezik, a zavarás nem befolyásolja a készülék működését.

A zavarás mind az egyéni érzékelőkre, mind a biztonsági rendszer egészére irányulhat.

 

Milyen típusú zavarók léteznek

 

Az interferencia generátor „zavarhat” egy bizonyos sávon, vagy szélessávon szabotálhatja egyszerre több biztonsági rendszer kommunikációját.

 
Például az Ajax 5 frekvenciasávot használ a kommunikációhoz:
 
A mobilszolgáltatók 2G / GSM (900/1800 MHz) és 3G / UMTS (2100 MHz) hálózatai
Wi-Fi hálózat (2,4 GHz)
A Jeweller rádiós kommunikáció (868,0–868,6 MHz vagy 868,7–869,2 MHz a régiótól függően).
A több hálózatot egyszerre elakadó szélessávú interferencia-generátorok (például Wi-Fi és GSM):
 
Kézi vagy hordozható eszközök, viszonylag kis teljesítményűek; ezért az adatátvitel zavarása maximum 5-15 méteres távolságban lehetséges (akadályok nélkül).

A helyhez kötött – az ilyen készülékek sokkal erősebbek és drágábbak. Minél magasabb az ár, annál nagyobb a hatókörzet, a hálózati sávszélesség lefedettsége és száma. Minél szélesebb a frekvenciasáv, annál nagyobb a zavarás. Hátránya még ezeknek, hogy a nagyteljesítményű zavarók nagyon forróvá válhatnak, és további hűtést igényelnek. Minél alacsonyabb a zavarási frekvencia annál nagyobb antennákat kell használni a jelzavaró generátoron.

Mindez befolyásolja a készülék méreteit, és egy olyan műszer, ami maximum 100 méteren belül használható jelzavaró, jelentős méretekkel kell rendelkeznie és a használathoz nagy áramerősség és 230 V tápellátás szükséges.

Saját készítésű, általában kis energiájú frekvencia zavarók, csak rövid távon működnek. A zavaró lefedettség növelése érdekében drága szélessávú erősítőkre van szükség, és az ilyen berendezések létrehozása speciális képességekkel és nagy költségekkel jár.

Az Ajax biztonsági rendszer reagál a zavarásra

Az AJAX Hub több különböző csatornát használ az Ajax Cloud szolgáltatáshoz való csatlakozáshoz, valamint a riasztások átadásához a felhasználónak és a biztonsági cégnek.

Az AJAX Hub Plus egyedülálló a biztonsági rendszerek között – négy engedélyezett kommunikációs csatornát használ egyszerre: Wi- Fi, Ethernet és két különálló 2G / 3G SIM-kártyahely. A biztonsági rendszer elemeivel való kommunikációhoz a hub Jeweller rádió technológiát használ.

1. GSM-csatorna elakadása
 
 

Az Ajax biztonsági rendszer reagál a zavarásra

Az AJAX Hub több különböző csatornát használ az Ajax Cloud szolgáltatáshoz való csatlakozáshoz, valamint a riasztások átadásához a felhasználónak és a biztonsági cégnek.

Az AJAX Hub Plus egyedülálló a biztonsági rendszerek között – négy engedélyezett kommunikációs csatornát használ egyszerre: Wi- Fi, Ethernet és két különálló 2G / 3G SIM-kártyahely. A biztonsági rendszer elemeivel való kommunikációhoz a hub Jeweller rádió technológiát használ.

 
A kapcsolat visszaállítása után az összes riasztást továbbítják az alkalmazásnak és a biztonsági cégnek.
 
2. A Jeweller frekvencia zavarása
 
A hub és a hozzá csatlakoztatott eszközök folyamatosan mérik a zajszintet a rádiócsatornában a Jeweller frekvenciákon.
Az Ajax biztonsági rendszer érzékeli az elakadást, ha a zajteljesítmény szintje 30 másodperc alatt meghaladja a -70 dBm-t. Ezt követően a központ automatikusan elakadási értesítést küld minden felhasználónak és a biztonsági cégnek. Következésképpen a csatlakozás elvesztésének elkerülése érdekében a hub kisebb zajszennyezett frekvenciára vált.
 
Eközben, ha a hub elveszíti a kommunikációt az érzékelővel vagy az eszközzel, akkor a megfelelő értesítéseket elküldi a biztonsági rendszer felhasználóinak és a biztonsági cégnek.
 
3. Wi-Fi zavarás
 
Elakadás esetén a Hub Plus továbbra is megfelelően működik Etherneten és SIM-kártyán keresztül, ha ezeket a kommunikációs csatornákat használják. Amikor a Wi-Fi elveszik, az Ajax alkalmazás hub ikonján a hibajelző (piros jelvény) „1” kerül hozzáadásra.
 
Ha más kommunikációs csatornák nem érhetők el, vagy nincsenek csatlakoztatva, a hub elveszíti a kommunikációt a szerverrel, amely riasztást küld a biztonsági rendszer és a biztonsági cég felhasználóinak. Eközben a rendszer továbbra is offline naplózási detektor riasztásokat működtet, és a megfelelő figyelmeztetéseket küldi a HomeSiren / StreetSiren szirénák használatával.
 
4. GSM, Wi-Fi, Jeweller zavar
 

A 2G / 3G, a Wi-Fi és a Jeweller egyidejűleg zavaró interferencia-generátorai (a falak, a mennyezet és a helyiségben lévő jeleket tükröző tárgyak esetében) olyan nem általános és drága eszközök, amelyek kereskedelmi forgalomban nem kaphatók.

Ha azonban a rablók ilyen szélessávú interferencia generátorral rendelkeznek, az Ajax biztonsági rendszer érzékeli a zajszintet a Jeweller frekvenciákon, és az Etherneten keresztül (ha csatlakozik) elküldi a megfelelő figyelmeztetéseket a felhasználóknak és a biztonsági cégnek. Az Ajax alkalmazásokban látni fogja, hogy a Wi-Fi és a 2G / 3G hálózatok közötti kapcsolatok inaktívak. Ha az Ethernet kapcsolat hiányzik, a hub elveszíti a kommunikációt a szerverrel. A szerver érzékeli a problémát és jelzést ad a biztonsági rendszer felhasználóinak és a biztonsági cégnek egy figyelmeztetés elküldésével.

 

Hogyan védhetjük a biztonsági rendszert a zavarástól?
1. Szerelje fel a hubot egy harmadik féltől elrejtett helyen, az ajtóktól és ablakoktól távol. A telepítés során ne feledje, hogy a hub helyének biztosítania kell a stabil jelerősséget minden Ajax eszköz számára.
 
2. Használja az összes rendelkezésre álló kommunikációs csatornát.
 
Ha van Hub: SIM-kártya és Ethernet.
 
Ha rendelkezik a Hub Plus szolgáltatással: két különböző SIM-kártya, amelyeket a különböző szolgáltatók támogatnak a különböző hozzáférési pontokból, különböző internetszolgáltatóktól.
 

Ha a Wi-Fi és az Ethernet kapcsolat elveszett, a Hub Plus SIM-kártyára vált, és 3G hálózatot használ. Ha az adatokat nem továbbítják a 3G interneten keresztül, a hub másodperceken belül 2G-re vált. Ha a probléma nem oldódik meg, akkor a második SIM-kártya ugyanazt a logikát követi: a 3G, mint a fő hálózat, és a 2G a biztonsági mentés. Továbbá akár 4 percig is eltarthat a SIM-kártyák váltása, míg a 17 perc a biztonsági rendszerek szabványát jelenti.

 

Két SIM-kártya használata nem véd a GSM-zavarás ellen (mivel mindkét SIM-kártya ugyanazt a frekvenciát használja), de segít abban az esetben, ha az egyik SIM-kártya valamilyen okból nem válaszol. Például a mobilszolgáltatónál akadt hiba miatt.

 

„A legtöbb esetben a bűnözők a következő rendszer szerint járnak el:

1). Kapcsolja be a zavarást.

2). Lépjen be a létesítménybe.

3). Keresse meg a biztonsági rendszer kezelőpaneljét, és húzza ki a fő- és biztonsági tápegységeket.

4). A közelben elrejteni, és várja meg a biztonsági cég válaszát.

Ha a biztonsági cég nem válaszol, a tolvajok mindent elkezdenek lerombolni.

 

Összefoglalás:

A professzionális biztonsági rendszerek összes rendelkezésre álló rádió-kommunikációs csatornájának nagy területen történő zavarása csak átfogó és drága interferencia-generátorokkal érhető el.

A megbízható biztonsági rendszer nem támaszkodik egyetlen vezeték nélküli kommunikációs csatornára a külvilággal, és a vezeték nélküli kapcsolatnak ki kell egészítenie az internethez való vezetékes kapcsolatot.

Még akkor is, ha a behatolóknak egy teljes professzionális biztonsági rendszert sikerül szabotálni, a rendszer jelzést küld a szabotázsról – a szerver által végrehajtott ütemezett biztonsági rendszer lekérdezése miatt.

Ha a biztonsági rendszerrel való kommunikáció elveszik, akkor a lehető leghamarabb odakell érni a helyszínre. A biztonsági cégek ebben az esetben azonnal ki küldik a helyszínre az embereiket.