img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=309480762725016&ev=PageView&noscript=1"
+36-30-1832100 info@proguard-europe.com

Az egyik kereskedelmi rádió ma reggeli adásában hallhattunk az online megfigyelő kamerákkal kapcsolatos biztonsági kockázatokról. 
Mit tehetünk mi magunk a belső hálózatunk feltörése ellen?


A felhasználók jelentős része bele sem gondol a saját maguk által előidézett biztonsági kockázatokba.

Nézzünk pár példát:
Az átlagos felhasználó által vásárolt többnyire wifis routerek telepítése során a wifi hálózat elnevezéséhez olyan megnevezést használ amiről egyértelműen lehet következtetni a router helyére (cím), vagy a felhasználó személyére (saját név), vagy a router típusára (alapértelmezett hálózati név).
Ezt követően a router belépési adatait (user, password) változatlanul hagyja.
A hálózatba történő belépéshez ezek után már csak annyira van szükség, hogy a Magyarországon 4-5 darab leginkább elterjedt router alapértelmezett IP címét végigpróbáljuk és amelyik esetében megjelenik a belépési oldal ott beírjuk az alapértelmezett felhasználói adatokat. Ezt követően már bármit csinálhatunk a belső hálózat eszközeivel és az azokon tárolt információkkal.

A felhasználók jelentős része bele sem gondol a saját maguk által előidézett biztonsági kockázatokba.

A legelső és legfontosabb alapértelmezett biztonsági óvintézkedés az, hogy egyetlen egy alapértelmezett eszköznevet, felhasználónevet és jelszót sem használunk változtatás nélkül. 

Érdemes lehet ezeket „elterelésként” nem pl „Abc Kft belső biztonsági kamera rendszer” néven tárolni, hanem „wifis nyomtató” elnevezéssel. Nyilván a nyomtatónk kisebb érdeklődésre tarthat számot, mint a biztonsági rendszer. 
Azt tegyük hozzá, hogy az otthoni „szereld magad” biztonsági intézkedések általában a szabadidős fiatalokon, meg egy két vicces szomszédon kifognak, de komolyabb gazdasági és ipari kémkedéssel foglalkozó hivatásos hacker ellen nem véd! Esetükben vegyék fel a kapcsolatot hozzáértő biztonsági vállalatokkal akik tudnak és képesek olyan segítséget nyújtani mely elegendő védelmet nyújt komolyabb támadásokkal szemben is.